Zdravstvena oskrba

za vsakega otroka

Zdravstvena oskrba

za vsakega otroka

Danes bo umrlo tisoče otrok zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti


Smrtonosne bolezni kot so ošpice, otroška paraliza, tetanus, tuberkuloza, davica in oslovski kašelj je mogoče preprečiti s cenovno dostopnimi cepivi. Kljub temu bo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, letos umrlo približno 1,5 milijona otrok.

UNICEF je v letu 2017 zagotovil 2,44 milijarde doz cepiv za otroke po svetu.

Danes ima več otrok dostop do cepiv kot kadarkoli prej v zgodovini. Vendar naše poslanstvo ne bo končana dokler cepljenje ni dosegljivo vsakemu otroku. Na tej poti potrebujemo še veliko pomoči.

Poglej Ewana McGregorja v 360˚ videu o boju proti otroški paralizi.

REŠUJEMO OTROŠKA ŽIVLJENJA PO VSEM SVETU

45%


UNICEF ZAGOTAVLJA CEPLJENJE PROTI NALEZLJIVIM OTROŠKIM BOLEZNIM ZA 45 % VSEH OTROK NA SVETU, MLAJŠIH OD 5 LET.

V času vojne in naravnih katastrof se velikokrat pozabi na preventivno cepljenje otrok.


Naj bo čas vojne ali čas nepopisnega razdejanja naravnih katastrof, Unicef organizira kampanje cepljenja otrok ko običajne zdravstvene službe odpovedo. V prvih 10 mesecih leta 2017 smo z vašo pomočjo zagotovili cepljenje proti ošpicam za 13,6 milijona otrok v kriznih žariščih.

Pred začetkom konflikta v Siriji je kar 95% otrok bilo deležnih rednega cepljenja. Zaradi večletne vojne je ta procent drastično upadel. V nekaterih predelih Sirije je samo še 20% otrok deležnih rednega cepljenja. Leta 2017 je UNICEF v Siriji pomagal cepiti 4,8 milijona otrok proti ošpicam.

Cepljenje štiriletnega Louai iz Aleppa v Siriji. Unicef izvaja prvo celo državno vakcinacijo otrok od začetka Sirskega konflikta.

Otroke ščitimo pred malarijo


Malarija predstavlja eno od največjih grožen otrokom podsaharske Afrike. V tej regiji vsako minuto umre otrok zaradi malarije. Bolezen raznašajo okuženi komarji. Največja verjetnost okužbe je ponoči med tem ko otroci spijo. Simptomi malarije vključujejo visoko vročino, glavobol in bruhanje.

Cepivo proti malarije še ne obstaja. Zato se je potrebno boriti proti bolezni tako, da zaščitimo otroke pred okužbami. Unicef je največji dobavitelj mrež za zaščito pred komarji na svetu. V letu 2017 smo zagotovili mreže za zaščito pred komarji za skoraj 948.000 družin.

Sarah James mati treh otrok v Unicefovem zdravstvenem centru v Etiopiji s svojim najmlajšim sinom Anna John, ki se zdravi zaradi podhranjenosti.
Pomagaj
zaščititi otroke