Zdravstvena oskrba

za vsakega otrka

Zdravstvena oskrba za vsakega otrka

Zdravstvena oskrba za vsakega otrka

Danes bo umrlo tisoče otrok zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti


Smrtonosne bolezni kot so ošpice, otroška paraliza, tetanus, tuberkuloza, davica in oslovski kašelj je mogoče preprečiti s cenovno dostopnimi cepivi. Kljub temu bo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, letos umrlo približno 1,5 milijona otrok.

UNICEF je v letu 2016 zagotovil 2,5 milijarde doz cepiv za otroke v skoraj 100 državah po svetu. S cepljenjem je dosegel skoraj polovico otrok na svetu, mlajših od 5 let.

Danes ima več otrok dostop do cepiv kot kadarkoli prej v zgodovini. Vendar naše poslanstvo ne bo končana dokler cepljenje ni dosegljivo vsakemu otroku. Na tej poti potrebujemo še veliko pomoči.

Poglej Ewana McGregorja v 360˚ videu o boju proti otroški paralizi.

REŠUJEMO OTROŠKA ŽIVLJENJA PO VSEM SVETU

1od 2


UNICEF JE V LETU 2016 ZAGOTOVIL 2,5 MILIJARDE DOZ CEPIV, KAR POMENI, DA JE SKORAJ 1 OD 2 OTROK NA SVETU CEPLJEN S POMOČJO UNICEFA.

V času vojne in naravnih katastrof se velikokrat pozabi na preventivno cepljenje otrok.


Naj bo čas vojne ali čas nepopisnega razdejanja naravnih katastrof, Unicef organizira kampanje cepljenja otrok ko običajne zdravstvene službe odpovedo. Samo v lanskem letu smo z vašo pomočjo cepili 16 milijonov otrok v časi kriz.

Pred začetkom konflikta v Siriji je kar 95% otrok bilo deležnih rednega cepljenja. Zaradi večletne vojne je ta procent drastično upadel. V nekaterih predelih Sirije je samo še 20% otrok deležnih rednega cepljenja. Unicef je leta 2016 pomagal cepiti 851.196 sirskih otrok, mlajših od 5 let, proti otroški paralizi.

Cepljenje štiriletnega Louai iz Aleppa v Siriji. Unicef izvaja prvo celo državno vakcinacijo otrok od začetka Sirskega konflikta.

Otroke ščitimo pred malarijo


Malarija predstavlja eno od največjih grožen otrokom podsaharske Afrike. V tej regiji vsako minuto umre otrok zaradi malarije. Bolezen raznašajo okuženi komarji. Največja verjetnost okužbe je ponoči med tem ko otroci spijo. Simptomi malarije vključujejo visoko vročino, glavobol in bruhanje.

Cepivo proti malarije še ne obstaja. Zato se je potrebno boriti proti bolezni tako, da zaščitimo otroke pred okužbami. Unicef je največji dobavitelj mrež za zaščito pred komarji na svetu. V letu 2015 smo zagotovili več kot 22 milijonov mrež za zaščito pred komarji za več kot 30 držav.

Sarah James mati treh otrok v Unicefovem zdravstvenem centru v Etiopiji s svojim najmlajšim sinom Anna John, ki se zdravi zaradi podhranjenosti.

POMAGAJ ZAŠČITITI OTROKE

POMAGAJ ZAŠČITITI OTROKE