Zaradi intenzivnejših spopadov v Jemnu znova žrtve med otroki

Zaradi intenzivnejših spopadov v Jemnu znova žrtve med otroki

Nedavni srditi napad v Hajji, severno od pristaniškega mesta Hudajda v Jemnu, je znova terjal žrtve med otroki: 12 jih je bilo ubitih na svojih domovih, 14 pa jih je bilo ranjenih. To znova dokazuje, da prav otroci nosijo največje breme spopadov.

Veliko poškodovanih otrok je bilo na zdravljenje poslanih v bolnišnice v okrožje Abs in v Sano. Mnogi se borijo za preživetje. UNICEF je nemudoma dostavil medicinske pripomočke bolnišnicam, v katerih se zdravijo otroci, psihosocialno podporo zagotavlja tako otrokom kot tudi njihovim družinam.

Zaradi intenzivnejših spopadov na tem območju je domove samo v Haji zapustilo 37.000 ljudi, med katerimi je približno polovica otrok. Soočajo s hudim pomanjkanjem hrane in zdravil. Spijo na prostem ali si poiščejo zavetje v javnih stavbah

Nasilje je še poslabšalo že sicer pomanjkljiv zdravstveni sistem in preskrbo z vodo na tem območju, zaradi česar se je povečalo tveganje za širjenje kolere. Od januarja letos je bilo že prijavljenih že 6.322 domnevnih primerov.

Kljub oteženemu humanitarnemu dostopu v regiji UNICEF uspešno dostavlja nujno življenjsko pomoč otrokom in družinam, posebno pozornost pa namenja zagotavljanju terapevtske hrane za akutno podhranjene otroke.

Ne glede na to, kakšni ukrepi so sprejeti, ne glede na to, koliko pomoči je zagotovljeno, se bodo razmere za otroke trajno spremenile šele, ko bo konec vojne. Do takrat pa so prebivalci Jemna popolnoma odvisni od humanitarne pomoči. .

UNICEF znova poziva sprte strani, da spoštujejo svoje obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu in se izogibajo napadov na zelo naseljenih območjih. Poziva jih, da nemudoma prenehajo z nasiljem in omogočijo humanitarni dostop do otrok in njihovih družin, kjerkoli že so, in predvsem, da zaščitijo otroke!