Za viruse meje držav ne obstajajo

Za viruse meje držav ne obstajajo

Evropa se je prvič po 2. svetovni vojni znašla v razmerah, ko marsikatera država potrebuje humanitarno pomoč UNICEF-a. UNICEF-ovi darovalci zagotavljate pomoč najranljivejšim otrokom sveta, tudi v nekaterih državah v Evropi, ki jih je najbolj prizadel novi koronavirus COVID-19. V tem smo skupaj!

Pandemija koronavirusa je za vedno spremenila

svet okoli nas, spremenila pa je tudi nas same.

Hvala, ker lahko skupaj z vami stremimo k temu,

da postanemo še boljši prijatelji, sodelavci, sosedje, sodržavljani

in nenazadnje – še boljši ljudje.


Kako vaša dragocena pomoč zagotavlja cepljenje in rešuje otroška življenja?

  • Vsako leto z vašo pomočjo cepimo skoraj polovico vseh otrok na svetu.
  • Približno 86 % otrok, mlajših od enega leta, je bilo v letu 2018 v celoti cepljenih proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju.
  • S cepljenjem proti ošpicam je bilo med letoma 2000 in 2018 rešenih 23,2 milijona otroških življenj.
  • Tetanus, ki je ena najbolj smrtonosnih bolezni za matere in novorojenčke, je bil od julija 2019 izkoreninjen v vseh, razen 12 državah na svetu.
  • Le dve državi sta leta 2019 zabeležili primere divjega virusa otroške paralize.

Zaradi novega koronavirusa COVID-19 smo se skoraj čez noč vsi skupaj znašli v novi realnosti. Mnogi izmed nas smo lahko prvič na lastni koži doživljali strah in skrbi v povsem novi razsežnosti. Medtem, ko se sprašujemo kdaj bo vse to za nami, se nam velikokrat kot edina zagotova rešitev ponuja cepivo.

Strokovnjaki po vsem svetu se trudijo, da bi zajezili širjenje novega koronavirusa. Pandemija je resen opomnik, kaj vse in kdo vse je lahko ogrožen, kadar ni cepiva proti tako nalezljivi bolezni.

Med tem pa moramo nujno zagotoviti tudi zaščito otrok pred tistimi boleznimi, za katere cepiva že obstajajo. Pandemija koronavirusa pušča posledice v vseh porah naše družbe. Vsak lahko na lastni koži občuti, kako je, ko ni na voljo zaščite pred tako ogrožajočo boleznijo. Otroci in mladi so tudi tokrat med najranljivejšimi.


5-letna Pashmina iz Pakistana ponosno kaže obarvan prst. Na tak način zdravstveni delavci v državah v razvoju označijo, kateri otroci so pravkar prejeli cepivo. Pashmina je sedaj zaščitena pred ošpicami.
❝ Za viruse meje držav ne obstajajo. A prav tako jih ne poznata vaša srčnost in solidarnost! ❞

Vaša pomoč najranljivejšim otrokom sveta z zdravstvenimi storitvami, vključno s cepljenjem, je danes bolj nujna kot kdaj koli prej. In prav zaradi vaše pomoči lahko vsako leto cepimo skoraj polovico vseh otrok na svetu!

Vpliv koronavirusa na zdravstvene sisteme se že kaže v dejstvu, da nekateri otroci zaradi omejitev ali izolacije nimajo dostopa do zdravstvenih storitev in cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim. Zaradi teh okoliščin so otroci, še posebej najbolj ranljivi, v največji nevarnosti zaradi izbruhov bolezni, kot so ošpice. Ravno zahvaljujoč cepivu, so ošpice zdaj v celoti preprečljiva bolezen. Varno in učinkovito cepivo proti ošpicam je na voljo že več kot 50 let. Od leta 2000 smo s pomočjo cepiv – in z vašo velikodušno pomočjo – skoraj že izkoreninili otroško paralizo ter preprečili 23 milijonov smrti zaradi ošpic. A izkušnje kažejo, da izbruhi ošpic v katerikoli državi ogrožajo življenja otrok po vsem svetu, sploh v državah, kjer ni dovoljšne precepljenosti. Ošpice so namreč zelo nalezljive. Za zaustavitev širjenja te bolezni je treba cepiti velik delež populacije (95 %). Do izbruhov pride, ko se stopnja cepljenja spusti pod to raven. Letos, ko se svet spopada s širjenjem koronavirusa, o izbruhu ošpic poročajo iz Ukrajine, Madagaskarja, Brazilije, Filipinov, DR Konga in Kazahstana.


7-letna Hourouki Sow iz Malija je zbolela za ošpicami. Zaradi vaše pomoči so lahko zdravstveni delavci postavili diagnozo in takoj začeli z zdravljenjem malčice. Z vašo pomočjo si UNICEF s partnerji prizadeva za zaščito otrok pred nalezljivimi boleznimi.