Tako izgleda sreča

Tako izgleda sreča

Podoživite 8 dragocenih tednov, ki so mačici rešili življenje

Zaradi vaše neprecenljive pomoči je nekoč hudo podhranjena Amira iz Južnega Sudana danes zdrava in vesela deklica

1. DAN


Drobcena 9-mesečna Amira iz Južnega Sudana kaže vse običajne znake podhranjenosti – ima suhljate roke, njena glava se zdi prevelika za njeno telo, koža ob uščipu ostane nagubana.

Amirina mamica Einas pove, da deklica zavrača hrano in je nikakor ne morejo prisiliti, da bi kaj pojedla. Mamica ne ve, kaj bi lahko bil vzrok za tako vedenje, Amira pa iz dneva v dan izgublja težo.

1. teden


Obseg Amirine rokice meri komaj 9,9 centimetra, tehtnica pokaže, da deklica tehta le 4,9 kilograma. Njeni zdravi vrstniki pri tej starosti običajno tehtajo med 7 in 10 kilogrami. Zdravstvena delavka na terenu, katere delovanje omogočate UNICEF-ovi darovalci, Amiro takoj napoti v zdravstveni center v Aweilu na severovzhodu države.

Amira samo sedi, utrujena je, nič noče jesti in piti. Vsi smo zelo zaskrbljeni,” pove mamica.

2. teden


Mala Amira vsak teden prejme zalogo visokokalorične terapevtske hrane, ki je narejena na osnovi arašidove paste, z dodanimi vitamini in minerali. Hrano zagotavljajo vaše donacije.

Zdravljenje poteka doma. Deklica mora pojesti tri vrečke terapevtske hrane na dan. Vsak teden se mamica z Amiro vrne v center na ponovni pregled – tako zdravstveni delavci spremljajo Amirino napredovanje. Hkrati malčica prejme novo zalogo terapevtske hrane.

5. teden


Že po petih tednih Amira kaže velik napredek. Deklica je pridobila na teži, poleg terapevtske hrane pa je začela jesti tudi druge jedi. Malčica ima več energije, več se smeji in veselo čeblja z družino.

6. teden


Amira sedaj že veliko klepeta, ima veliko energije in se počuti mnogo bolje. Obe z mamico sta presrečni.

8. teden


Amira sedaj tehta 6,5 kilograma, obseg njene rokice meri 12,5 centimetra. To je velik napredek za njeno zdravje.

“Doma pogosto “pomaga” pri kuhanju, nadvse rada se igra z domačim psom,” pove mamica. “Tako zelo sem srečna.”

8. teden


Tako sem srečna, da ste UNICEF-ovi darovalci pomagali moji deklici. Hvala, ker vam ni vseeno, tako zelo sem vam hvaležna,” je povedala Amirina mamica.

STARŠI OTROK SVETA VSAK DAN POMAGATE OTROKOM, KOT JE AMIRA


Darovalci pomagate UNICEF-u, da zagotovi kar 80 % vse terapevtske hrane na svetu, za pomoč podhranjenim otrokom. V letu 2018 smo tako zagotovili zdravljenje za 4 milijone hudo podhranjenih otrok.

Z vašo neprecenljivo pomočjo lahko UNICEF problem podhranjenosti rešuje celostno in večplastno, s programi za zdravstvo, hrano, vodo in sanitarije ter zaščito otrok, v sodelovanju z vladami in partnerji.

Med drugim omogočamo preglede za ugotavljanje podhranjenosti in terapevtsko zdravljenje za

otroke prek mobilnih zdravstvenih ambulant in stabilizacijskih centrov. Matere ozaveščamo o pomenu dojenja in ustreznem prehranjevanju otrok ter hkrati zagotavljamo, da imajo tudi one ustrezno prehrano.

Z vami si prizadevamo za svet, v katerem noben otrok ne bo lačen!