Otroška paraliza infografika

Skupaj ustvarjamo zgodovino

Skupaj ustvarjamo zgodovino


Čeprav je cepljenje eden najbolj učinkovitih ukrepov za zaščito zdravja, 18,7 milijona dojenčkov na svetu še vedno ni prejelo celotnega kompleta osnovnih cepiv, zato so ranljivi za okužbe s smrtno nevarnimi boleznimi.

Zaradi ne zagotovljenega cepljenja vsako leto umre približno 1,5 milijona otrok, mlajših od 5 let. Ena od izjemno nalezljivih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem, je otroška paraliza. Bolezen prizadene živčni sistem in lahko povzroči ohromelost ali celo smrt. Leta 1988 se je s tem virusom na leto okužilo 350.000 ljudi v 125 državah – to pomeni 80 okužb na vsaki dve uri.

V letu 2015 je bilo v celem letu na novo okuženih manj kot 80 ljudi, lani pa le še 27 – v Pakistanu, Afganistanu in Nigeriji. Vse to nam je uspelo tudi s pomočjo vaših prispevkov, dragi Starši otrok sveta! Od leta 1988 nam je s skupnimi močmi na globalni ravni uspelo zmanjšati število okužb za 99 %. Do izkoreninjenja tega virusa nas torej loči še manj kot 1 %. Izkoreninjenje otroške paralize se bo zapisalo v zgodovino, saj bi bila po črnih kozah to že druga bolezen, ki je bila uspešno izkoreninjena – tudi z vašo pomočjo!