Sebastijanova zgodba

SEBASTIJANOVA ZGODBA HVALA, KER OTROŠTVU VRAČATE UTRIP

Marca letos sem imel priložnost obiskati Zaatari, taborišče za sirske begunce v Jordaniji. V tej težki situaciji me je presenetila neverjetna energija otrok, ki sem jih obiskal v UNICEF-ovi šoli. Ko sem jih spraševal po tem, kaj si želijo postati, ko odrastejo, ni nihče prav dolgo razmišljal: učiteljica, zdravnik, inženir …

Prisluhnil sem tudi žalostnim zgodbam, a so mi tudi te dale upanje. Spoznal sem Muniro, mamo sedmih otrok. Njen mož je še vedno v Siriji, v nekem zaporu. Najmlajši sin Rafat, star 4 leta, se je rodil v Zaatariju in skupaj s 7-letnim bratom nimata spominov na Sirijo, na dom. Zato jima o njem pripovedujejo starejše sestre. Govorijo o hiši, opisujejo drevesa in kokoške … Dreves še nikoli v življenju nista videla! Ko so nekoč obiskali bližnje mestece, je bil najmlajši začuden nad bloki. Mamo je vprašal, zakaj tu ljudje živijo v blokih, oni pa v kovinskih bivališčih v taborišču … Ko je mama sredi intervjuja začela jokati, nisem vedel, kaj bi ji rekel. Spraševal sem jo o njenih otrocih. Srečna je, da so živi in zdravi, da hodijo v šolo in da so na varnem.

Ti otroci so res na varnem, hodijo v šolo, družijo se s prijatelji. Rastejo in razvijajo se v varnem zatočišču, ki stoji in je polno operativno zaradi donacij nas, Staršev otrok sveta. Občutek soudeleženosti pri nečem tako velikem in dobrem je neopisljiv. Upam, da se zavedate, kako pomembna je naša pomoč za ta mlada življenja!


Sebastijan Pešec
Organizator zbiranja sredstev
in Starš otrok sveta
Sebastijan Pešec