Otroci so prevzeli vodenje Slovenije za en dan

Otroci so prevzeli vodenje Slovenije za en dan

Otroci so prevzeli vodenje Slovenije za en dan

Vsako leto 20. novembra obeležujemo svetovni dan otrok in rojstni dan Konvencije o otrokovih pravicah. Gre za najpomembnejši dokument za otroke, ki je bil sprejet 28 let nazaj, s sporočilom, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki pa potrebujejo posebno skrb in zaščito.

Minulega 20. novembra so otroci prevzeli najpomembnejše vloge v svetu, tudi v Sloveniji. Pri nas so postali predsedniki države, Vlade, Državnega zbora, ministri, župani, ravnatelji šol in vrtcev, direktorji podjetij, uredniki, novinarji, športniki in zvezdniki. Vse to z eno samo željo: da bi bil njihov glas slišan in upoštevan!

Ali je svet danes prijaznejši do otrok kot 28 let nazaj?

V 28 letih, odkar je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah, se je svet močno spremenil - tudi zaradi vas, Starši otrok sveta, ki širokosrčno pomagate otrokom v stiski, kjerkoli se ti nahajajo!

Kljub doseženemu napredku za otroke, izzivi ostajajo. Številni otroci po svetu žal nikoli niso slišani in upoštevani. Otroci v državah v razvoju se še vedno borijo za osnovno preživetje. Potrebujejo hrano, čisto pitno vodo in zdravstveno oskrbo. Želijo si, da bi lahko hodili v šolo in živeli bolje. Potrebujejo zaščito pred nasiljem in nujno pomoč v primeru humanitarnih in naravnih katastrof. Starši otrok sveta ste glas otrok v stiski. Zavedate se, kaj vse otroci zmorejo – če se jim za to le da priložnost. HVALA, ker prinašate upanje!