Nujna pomoč

ko pride do katastrofe

Nujna pomoč

Nujna pomoč

V času naravne katastrofe ali vojne so prav otroci tisti, ki lahko izgubijo vse


Mnogi otroci v državah kot so Sirija, Južni Sudan, Jemen in Ukrajina so ujeti v nasilnih konfliktih. Veliko jih je prisiljenih zapustiti svoje domove.

Spet drugi, ki živijo v Nepalu, Haitiju in Filipinih, so nemočno opazovali kako so neizprosne naravne katastrofe, kot so poplave, tajfuni in potresi, popolnoma uničile njihove skupnosti in domove.

Kjerkoli na svetu so otroci ujeti v konfliktih ali posledicah naravnih katastrof, so Unicef-ovi uslužbenci na terenu, da zagotavljajo nujno oskrbo in humanitarno pomoč. Naše delo se nikoli ne konča po prvem odzivu. Na terenu ostajamo še dolgo po katastrofi in zagotavljamo dolgoročno pomoč. Le tako bodo prizadeti otroci ponovno zaživeli v stabilnih skupnostih.

 

337
V letu 2017 je UNICEF posredoval v 337 humanitarnih krizah v 102 državah.
 

HITER ODZIV, NATO SLEDI DOLGOROČNA POMOČ


V času naravne katastrofe, kot naprimer rušilni potres ali uničujoči tajfun, Unicefovi strokovnjaki nemudoma pričnejo sodelovati z lokalnimi oblastmi in ostalimi humanitarnimi partnerji, da lahko hitro in temeljito ocenijo potrebe prizadetih otrok. S tem ukrepom ocenimo tveganje otrok v dani situaciji in pripravimo načrt pomoči.

Tudi po nekaj tednih ali mesecih, ko praviloma mediji prenehajo poročati o nastali situaciji, Unicef ostaja na terenu in pomaga. Naša pomoč tako vključuje prvi odziv in dolgoročno razvojno pomoč, kot je izobrazba in zdravstvena oskrba, da pomagamo otrokom in njihovim staršem postaviti življenje ponovno na trdne noge.

Na prizadetih območjih pa ob dolgoročni pomoči, vedno poskrbimo, da imajo otroci dovolj hrane in pitne vode, dostop do higienskih pripomočkov in sanitarije. Mnogi jemljemo slednje kot samoumevne stvari, vendar kadar otroci nimajo zagotovljenih osnovnih potrebščin, se verjetnost za pojav bolezni ali drugih nevarnosti krepko poveča.

Abdallah, Unicefov specialist za oskrbo s pitno vodo zlaga humanitarno pomoč na misiji nujne pomoči v letu 2017.
0mio
V LETU 2017 SMO ZAGOTOVILI ČISTO PITNO VODO ZA SKORAJ 33 MILIJONOV LJUDI V KRIZNIH RAZMERAH.

Humanitarna pomoč, ki rešuje življenja


Unicef deluje v 190 državah in teritorijih, kjer je v pripravljenosti tudi osebje, ki lahko koordinira prvi odziv v primeru naravne katastrofe ali konfliktov.

Naš mednarodni center za humanitarno pomoč, ki se nahaja v Kopenhagnu in številni regionalni odzivni centri po vsem svetu tvorijo mrežo, katera nam omogoča, da nemudoma pričnemo zagotavljati humanitarno pomoč.

Poglej kako smo pošiljali humanitarno pomoč v Ekvador.

Zaščita otrok v času katastrofe


Prva pomoč ob naravnih katastrofa pa ne vključuje zgolj osnovnih dobrin za preživetje. Unicef zagotavlja tudi nadaljnjo izobraževanje in zaščito otrok pred zlorabami. Za nas je otrokovo dobro počutje in kvalitetno življenje enako pomembno kot preživetje. Zato zagotavljamo strokovno psihosocialno pomoč in šolanje za otroke.

V državah kot je Južni Sudan, kjer so otroci ujeti v konfliktih ali še huje, kjer so rekrutirani v oborožene spopade, se Unicef pogaja za njihov izpust in jim nato pomaga pri vračanju v otroško življenje.

8,8 mio

POSKRBELI SMO, DA JE KAR 8,8 MILIJONA OTROK, KI SO JIH PRIZADELE HUMANITARNE KRIZE, V LETU 2017 NADALJEVALO Z IZOBRAŽEVANJEM

Postani del nujne pomoči


Pomagajte Unicefu zaščititi otroke takoj, ko nastopi katastrofa – postanite mesečni darovalci Starši otrok sveta! Delež rednih donacij namenimo za stalno pripravljenost humanitarne pomoči. Stalna pripravljenost nam omogoča, da se v primeru katastrofe odzovemo v 24 urah.

Ob temu, da nam redne donacije omogočajo takojšen odziv, zagotavljajo potrebna dolgoročna sredstva, s katerimi lahko otroci in njihovi starši ponovno svoje življenje postavijo na noge.

Pet letni Sanjay se vrača v šolo po dveh uničujočih potresih v Nepalu.

POMAGAJ ZAŠČITITI OTROKE

POMAGAJ ZAŠČITITII OTROKE