Najbolj pomembno je, da smo vsi živi in zdravi

Najbolj pomembno je, da smo vsi živi in zdravi

Višnjo, Mata in 3-letnega Matea smo spoznali v vojašnici v Petrinji, kjer bivajo po potresu. Tistega jutra so jim napeljali vodo in bili so srečni, ker so se lahko končno stuširali.

Družina nam je povedala, da so se po potresu zatekli v rastlinjak, kjer so postavili peč in se greli. Potem jim je vojska pomagala, da se nastanijo v vojašnici.

Ko se je zgodil najmočnejši potres, je Višnja ravno pomivala posodo. Vse okoli njih se je začelo tresti in padati po tleh. »Tast je skočil in Matea zaščitil s telesom, da ne bi kaj padlo nanj. Tudi jaz sem skočila, pa tašča ... Vse okoli nas se je premikalo. Nekako nam je uspelo priti ven. Mateo je bil praktično gol in bos, tudi jaz. V hiši je bilo toplo in vsi smo bili rahlo oblečeni, ko smo tekli ven. Tresenje je dolgo trajalo. Ko se je možu uspelo vrniti domov, mi je bilo takoj lažje, čeprav smo bili v takrat že v rastlinjaku,« se spominja Višnja.

»Med potresom me ni bilo doma. Višnje nisem mogel dobiti na telefon. Najtežje je, ko ne veste, ali je z vašo družino vse v redu. Potem mi je nekako uspelo dobiti na telefon soseda, vendar nisem mogel takoj priti iz mesta nazaj domov. Strašen občutek,« opiše Višnjin mož Mato.

Vse, kar so otroci doživeli, ima nanje močan vpliv. Bojijo se potresov, čutijo strah svojih sosedov. Tako otroci kot odrasli na Hrvaškem bodo v prihodnjih tednih in mesecih potrebovali psihosocialno pomoč in podporo.

Mateo 3 leta

»Mateo se je začudil, zakaj smo vsi skočili nanj, zakaj ga vsi držimo. Tašči je postalo slabo in ko je Mateo to videl, je začel jokati. Ko je mož prišel domov, se je Mateo umiril. Od takrat noče iti nikamor brez očeta, z njim se počuti varneje. Sedaj, ko smo v vojašnici, včasih joče, ko začuti tresenje tal. Hoče, da gremo domov. To je normalno, saj smo v neznanem okolju. Sinoči je spal. Ko ga je prebudil potres, je pogledal okoli sebe, videl, da smo tu, in zaspal nazaj,« nam pove Višnja.

»Močno nas je treslo in moja mami je jokala. Zdaj smo tukaj. Zelo rad rišem, barvam, poslušam zgodbice in se igram. To je moj slonček, s katerim spim,« nam pove 3-letni Mateo.

Ko je z družino, se Mateo počuti varnega, a si kljub temu želi čim prej domov, kjer ga čakajo njegove igračke in njegova sobica.

Višnjo skrbi za starše in bratovo družino – njihova hiša je bila v potresu popolnoma uničena. Njen brat ima en mesec starega otroka. »Res me skrbi zanje,« je povedala.

V vojašnici se počutijo varne, toda tudi tam se tresejo tla. Pravi, da spremljajo vodo v plastenkah na okenski polici, ki se začne tresti ob vsakem novem potresu. V negotovosti čakajo, kako bo z njihovim domom, ki ga morajo pregledati statiki.

»Vsak čas bom rodila in ne vem, ali se bomo lahko vrnili v hišo. Ne vemo, kdaj se bo končalo to tresenje, ne vemo niti, kje bomo z dvema majhnima otrokoma. Želim si le, da bi se tresenje tal nehalo, da bi lahko šli domov in bivali tam, kjer bom lahko poskrbela za oba otroka. Dom je dom. Z možem sva prenovila celotno zgornje nadstropje. Okrasili smo Mateovo sobo. Za dojenčka sem pripravila vse, oprala sem vsa otroška oblačila, jih zlikala, vse je bilo urejeno in pripravljeno, le še po posteljico bi morali iti. Zdaj je vse uničeno, ne morem do svojih stvari. Ko je mož šel po tem velikem potresu pogledat hišo, so se tla spet stresla. Kakorkoli, najpomembneje je, da smo vsi živi in ​​zdravi, da smo v redu. Ko bi se le lahko vrnili domov. Tu sicer imamo vse, kar potrebujemo, a zdi se, kot da bi bil v bolnišnici,« pravi Višnja.

Mato si je ogledal hišo. Veliko stvari je uničenih. Zid v kleti je počen na polovici, vendar jim je uspelo popraviti streho in zaščititi prostore pred dežjem. Zidovi v sobah v zgornjem nadstropju so narejeni iz mavčnih plošč in so močno poškodovani, dimnik se je vdrl in vse to je potrebno popravila. Pravijo, da bodo že vse rešili, važno je, da so vsi živi in zdravi.

Otroci in družine na Hrvaškem potrebujejo vašo pomoč!

Vaše donacije zagotavljajo:

💙 higienske potrebščine in zaščitno opremo,

💙 psihosocialno pomoč otrokom in staršem,

💙 podporo vrtcem in šolam,

💙 podporo zdravstvenim ustanovam in socialnim službam.

Iz srca HVALA!