Podhranjenost v Somaliji

»Na lastne oči sem videl razliko, ki jo zagotavljajo vaše donacije.«

»Na lastne oči sem videl razliko, ki jo zagotavljajo vaše donacije.«

Izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF Tomaž Bergoč je obiskal Somalijo, kjer je bil priča UNICEF-ovim programom za otroke na terenu. Programi, ki pomenijo razliko med življenjem in smrtjo, ne bi bili mogoči brez vaših donacij. Preberite njegovo osebno pismo za vas, Starše otrok sveta.

»V začetku junija sem se vrnil iz Somalije. Dolgotrajna suša v tej državi je najprej in najhuje prizadela otroke. Hudo pomanjkanje vode je kmalu vodilo k pomanjkanju hrane. Suša je zdesetkala črede ovac in koz, enega glavnih virov hrane. V Somalilandu, ki sem ga obiskal, je poginilo 80 odstotkov vseh živali!

V vsakem zdravstvenem centru, na prenatrpanih dvoriščih zasilnih zdravstvenih ustanov, v začasnih bivališčih ljudi, ki so v obupanem poskusu, da bi rešili sebe in svojo živino, prehodili več 100 kilometrov, vidiš otroke. Grozljive posledice suše leta 2011, ko je samo v Somaliji zaradi lakote umrlo 130.000 majhnih otrok, so bile jasno opozorilo, da moramo storiti vse, kar je v naši moč, da preprečimo podoben scenarij. UNICEF je močno povečal odziv na krizo ob prvih znamenjih prihajajoče katastrofe. 96.000 otrok je bilo samo v prvih 4 mesecih sprejetih v stabilizacijske centre za najhuje podhranjene otroke, ki ji podpira UNICEF. 95 odstotkov otrok, ki se zdravijo v teh centrih, nam uspe rešiti. Brez pomoči bi jih zagotovo umrlo vsaj 40 odstotkov. A to so le statistike. Za zgodbami, ki sem jih doživel na terenu, pa stojijo obrazi otrok, ki trpijo.

17 mesecev stara Ido, ki sem jo spoznal v centru v Hargeisi, tehta manj kot 4 kilograme. Sama ni več zmogla jesti, zato je bilo nujno terapevtsko hranjenje po cevki. Mama Anab jo je pripeljala iz 35 kilometrov oddaljenega ruralnega območja. Da Ido ni mali dojenček, sem ugotovil, ko se mi je poskusila nasmehniti, in je bilo očitno, da je starejša in poskuša komunicirati z mano. Pa tudi po zobkih. Po petih dneh zdravljenja se ji je stanje že nekoliko izboljšalo.

Kljub težkim prizorom, ki mi bodo za vedno ostali v spominu, sem v sebi čutil tudi ponos. Ponos, da smo s pomočjo vas, ki nesebično vsak mesec pomagate otrokom kot je Ido, pomagali rešiti mnoga mala življenja! HVALA v imenu Ido, Raasaamali, Ubah, Maymuna in mnogih drugih otrok, ki sem jih spoznal v Somaliji, in smo jih skupaj iztrgali smrti.«

Tomaž Bergoč, izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF