Materino mleko: OTROKOVO PRVO CEPIVO

materino mleko: OTROKOVO PRVO CEPIVO

Prvi teden v oktobru obeležujemo svetovni teden dojenja, ki poudarja vlogo materinega mleka v življenju otroka – od prvih ur po rojstvu, pa vse do odrasle dobe. Žal mnogi novorojenci po svetu niso deležni dojenja v prvi uri po rojstvu, kar pomeni, da so prikrajšani za osnovna hranila, protitelesa in kožni stik z materjo, ki pomagajo pri zaščiti pred boleznimi in smrtjo. Z vašo pomočjo lahko to spremenimo in otrokom omogočimo priložnost za zdrav razvoj. HVALA.

Če bi se vsi dojenčki prvih šest mesecev življenja prehranjevali izključno z materinim mlekom, bi vsako leto rešili 800.000 življenj. Žal kar 77 milijonov novorojencev po svetu ni deležnih dojenja v prvi uri po rojstvu. Odlašanje z dojenjem pa poveča tveganje za smrtnost med novorojenci tudi do 80 odstotkov. Materino mleko je namreč otrokovo prvo cepivo ter najbolj zdrava hrana za začetek življenja. Vpliva pa tudi na otrokov razvoj v odrasli dobi. Dojeni otroci kasneje v življenju dosegajo boljše rezultate na inteligenčnih testih, manj verjetno je, da bodo prekomerno težki ali debeli, manj so nagnjeni k sladkorni bolezni. Ženske, ki dojijo, pa imajo manjše tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov/ovarijev.

Izjemnega pomena je tudi zgodnji stik kože na kožo med novorojencem in materjo takoj po porodu, ki traja nemoteno vsaj eno uro. Zaradi tega stika novorojenci ohranjajo primerno telesno temperaturo; lažje uredijo presnovno ravnovesje in stabilizirajo nivo glukoze; njihovo črevesje se kolonizira z normalno materino bakterijsko floro; imajo mirnejši ritem srčnih utripov in dihanja; manj jokajo; porabijo manj energije; so bolj sproščeni; so v boljšem položaju za spontani začetek dojenja po želji.

Zagotoviti moramo, da bodo vse doječe matere po svetu prejele podporo, ki jo potrebujejo, s strani vlade, zdravstvenega sistema, delovnega mesta, skupnosti in družine.

Z vašo pomočjo lahko hitreje dosežemo še več otrok in zagotovimo še večjo podporo najranljivejšim. HVALA, da skupaj z nami ustvarjate boljši svet za otroke.

Kako UNICEF na tem področju deluje v Sloveniji? Pri nas od leta 1996 deluje Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD), ki ga je ustanovil UNICEF Slovenija. Odbor je usmerjen k spodbujanju in vzdrževanju izključnega dojenja prvih šest mesecev otrokovega življenja in nato dojenja ob uvajanju ustrezne dopolnilne prehrane do 2. leta ali po želji še dalj, na območju Slovenije. NOSD je nosilec pobude Novorojencem prijazna porodnišnica (s tem nazivom se ponaša 12 ustanov v Sloveniji) in Dojenju prijazna zdravstvena stanova (3 ustanove v Sloveniji).