Mariina zgodba

Otroci, kot je Maria, se vam zahvaljujejo za vašo nesebično pomoč, ki jim je rešila življenje

2-letna Maria iz Južnega Sudana je bila hudo podhranjena, bruhala je in imela je drisko. Ko je bila sprejeta v bolnišnico Al Sabbah v Džubi, kjer se zdravijo podhranjeni otroci, katerih zdravstveno stanje spremljajo zapleti, je tehtala komaj 6 kg. Njeni zdravi vrstniki pri tej starosti po navadi tehtajo 10-14 kg. Zdravljenje, ki ga je prejela Marija, je mogoče zaradi vaše pomoči!

»Doma nimamo kaj jesti,« je povedala mama Gisma. Družini primanjkuje hrane. Tisto, kar jedo, pa je enolično – največkrat riž in fižol. »Bila sem v skrbeh, da Maria ne bo mogla okrevati brez pomoči. Sosedje so mi svetovali, naj jo pripeljem sem.«

Mario so v bolnišnici zdravili s pomočjo terapevtskega mleka. Mleko prejmejo otroci, ki so tako hudo kronično HRANA podhranjeni, da ne zmorejo jesti druge terapevtske hrane. Z zdravljenjem je nadaljevala v lokalnem zdravstvenem centru, z visokokalorično terapevtsko hrano Plumpy‘Nut na osnovi arašidovega masla, ki jo zagotavlja vaša pomoč, in popolnoma okrevala.


Na fotografiji je Maria ob sprejemu v bolnišnico. Tam so jo najprej stehtali, izmerili njeno višino, s posebnim MUAC trakom pa so izmerili še obseg njene roke.

Centimetri na MUAC traku so obarvani zeleno, rumeno in rdeče. Če obseg nadlakti na traku pokaže na rdečo, pomeni, da je otrok podhranjen.