OTROCI SO SKRITE

ŽRTVE KORONAVIRUSA

Pomagajte!


OTROCI SO SKRITE

ŽRTVE KORONAVIRUSA

Pomagajte!

Daruj zdaj

37 € lahko zagotovi zaščitno opremo za 1 zdravstvenega delavca.

17,40 € lahko zagotovi čistilne tablete za vodo za 60 otrok.

11,50 € lahko zagotovi 50 kosov mila.

Koronavirus (COVID-19) mob

Izberi način doniranja
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Povezava je varna (SSL zaščita).
Dodatni podatki plačnika

Znesek donacije: 17.40€

Otroci nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej.


Vašo donacijo bomo spremenili v nujno pomoč za najranljivejše otroke in njihove družine.

Otroci so skrite žrtve koronavirusa. Mnogi živijo brez osnovnih pripomočkov za higieno in brez čiste pitne vode, v natrpanih bivališčih, brez možnosti za socialno distanciranje. Dodatno pa otroke ogrožajo tudi pomanjkanje zdravstvene oskrbe, otroško delo, lakota in zaprtje šol.

V tej bitki s časom lahko le skupaj zajezimo širjenje novega koronavirusa.

Pomagajte po svojih močeh. V tem smo skupaj!


KAJ DELAMO PO SVETU


 • Higiena in zdravstvena zaščita

  Ozaveščamo o higieni in zdravstveni zaščiti pred virusom.

 • Izobraževanje

  Podpiramo učenje na daljavo.

 • Psihosocialna podpora

  Zagotavljamo psihosocialno podporo otrokom in mladim.

 • Zaupanja vredne informacije

  Odkrivamo dezinformacije o koronavirusu in zagotavljamo prave informacije.

 • Čista pitna voda

  Zagotavljamo čisto pitno vodo, higienske in medicinske komplete za zaščito pred virusom.

 • Nujne zdravstvene storitve

  Zagotavljamo dostop do nujnih zdravstvenih storitev.

 • Sodelovanje in koordinacija

  Sodelujemo z vladami, Svetovno zdravstveno organizacijo in partnerji za zaščito otrok in družin.

 • Zaščita

  Pomagamo ranljivim skupinam


KAJ DELAMO V SLOVENIJI


Zagovorništvo otrokovih pravic

Pozvali smo Vlado RS in pristojne institucije, naj pri oblikovanju ukrepov za zajezitev koronavirusa in blaženju posledic posebno pozornost namenijo zaščiti otrok ter v zvezi s tem oblikovali posebna priporočila. Poleg tega je izziv tudi trenutna organizacija izobraževalnega procesa, ki ni ne enostavna in tudi ne more povsem nadomestiti klasičnega izobraževalnega procesa, zato smo v sodelovanju s partnerji pridobili oceno mladih o izzivih, ki jih prinaša trenutna organizacija izobraževanja ter na podlagi tega izpostavili nekatere primanjkljaje oz. izzive, s katerimi se otroci in pogosto tudi starši soočajo.


Ščitimo otroke pred nasiljem in diskriminacijo

Zaradi strožjih ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa postaja vse bolj ogrožena tudi varnost in dobrobit otrok. Verjetnost, da postanejo žrtve diskriminacije, socialnega izključevanja, nasilja, izkoriščanja in ločitve od staršev oziroma skrbnikov namreč vse bolj narašča. Hkrati narašča tudi nestrpnost do obolelih. Za starše, skrbnike in otroke smo pripravili nasvete za zaščito pred diskriminacijo, UNICEF-ove varne točke za pomoč otrokom v stiski pa so zaživele tudi na posebni telefonski številki.


Svetujemo staršem in jih podpiramo

Trenutne razmere so velik izziv za starše, ki se soočajo z usklajevanjem dela od doma, s pomočjo otrokom pri učenju, ter spremenjeno dinamiko družinskega življenja in partnerskega odnosa. V času, ki ni ne šola, ne počitnice, temveč »koronačitnice«, staršem svetujemo, kako se z otrokom pogovoriti o koronavirusu in stiski ter kako se v spremenjenih razmerah na novo znajti (z usklajevanjem obveznosti od doma, s preživljanjem prostega časa, s pripravo zdravih obrokov itd.).


Svetujemo nosečnicam in doječim mamicam

Čas nosečnosti in rojstva otroka je lahko eden najlepših v življenju. V danih razmerah pa je lahko tudi vir stiske in negotovosti, zato smo za nosečnice in doječe mamice zbrali nekaj nasvetov, ki jih lahko v teh dneh pomirijo in jim koristijo. Dojenje ima številne prednosti za zdrav razvoj otroka, zato materam svetujemo, kako ravnati tudi v primeru okužbe s koronavirusom.


Spodbujamo participacijo mladih

Najstniško obdobje je težavno že samo po sebi. Otrokom in mladim, ki se počutijo tesnobno in osamljeno v času koronavirusa, delimo nasvete strokovnjakov, kako izboljšati svoje počutje in razpoloženje. Na družbenih omrežjih pa v sodelovanju z njihovimi vrstniki spodbujamo projekt #kavčipiram – participiram s kavča, ki mladim omogoča, da se njihov glas sliši.


Osveščamo o higieni in zdravstveni zaščiti

Osveščanje o higieni in zdravstveni zaščiti je reden program, ki ga UNICEF že vrsto let izvaja po vsem svetu. V teh kriznih časih smo tudi v Sloveniji podprli prizadevanja pristojnih inštitucij za zajezitev epidemije koronavirusa in pripravili vrsto nasvetov za spodbujanje higienskih ukrepov za otroke in starše.


Darovalcem nudimo koristne informacije

Darovalcem, ki že vrsto let nudijo neprecenljivo podporo najranljivejšim otrokom po vsem svetu, nudimo koristne informacije za zaščito pred virusom, nasvete, kako se z otrokom pogovoriti o koronavirusu in stiski ter kako se v spremenjenih razmerah na novo znajti (z usklajevanjem obveznosti od doma, s preživljanjem prostega časa, s pripravo zdravih obrokov itd.). Ozaveščamo tudi o razmerah po svetu in jim nudimo priložnost, da pomagajo najranljivejšim otrokom, v boju proti koronavirusu.


Zagotavljamo podporo ranljivim skupinam

Tudi v času epidemije koronavirusa ohranjamo vsebine, ki starostnikom in drugim najbolj ogroženim skupinam po vsej Sloveniji osmišljajo aktivno preživljanje prostega časa in jih (na daljavo) povezujejo z drugimi. Eden najbolj priljubljenih humanitarnih projektov v Sloveniji tudi v tem času ostajajo UNICEF-ove punčke iz cunj. Številni prostovoljci iz vse Slovenije te dni nadaljujejo z izdelovanjem unikatnih punčk, ki bodo UNICEF-u pomagale reševati življenja otrok, z zagotavljanjem cepljenja. Kako lahko tudi vi izdelate svojo punčko: punckeizcunj.si/izdelaj-puncko

Daruj zdaj

37 € lahko zagotovi zaščitno opremo za 1 zdravstvenega delavca.

17,40 € lahko zagotovi čistilne tablete za vodo za 60 otrok.

11,50 € lahko zagotovi 50 kosov mila.

Koronavirus (COVID-19)

Izberi način doniranja
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Povezava je varna (SSL zaščita).
Dodatni podatki plačnika

Znesek donacije: 17.40€

Otroci nas potrebujejo bolj, kot kadar koli prej.


Koronavirus (COVID-19) BTN

Izberi način doniranja
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Povezava je varna (SSL zaščita).
Dodatni podatki plačnika

Znesek donacije: 17.40€

Zadnje novice


Sledite našemu delu