Kako so nekoč unicef-ovi darovalci pomagali našim babicam in dedkom

Kako so nekoč unicef-ovi darovalci pomagali našim babicam in dedkom

Kako so nekoč unicef-ovi darovalci pomagali našim babicam in dedkom

UNICEF je bil ustanovljen po 2. svetovni vojni, da bi zagotavljal pomoč in upanje vsem otrokom, ne glede na to, v kateri državi so živeli ali kakšno vlogo je ta igrala v vojni. Leta 1948 je bil v Jugoslaviji ustanovljen prvi UNICEF-ov nacionalni odbor v Evropi in drugi na svetu – takoj za ZDA.

Črno-bele fotografije pričajo o zgodbah otrok – naših babicah in dedkih, sosedih, znancih in drugih prebivalcih nekdanje Jugoslavije. Jugoslovanski otroci so bili po 2. svetovni vojni med prvimi prejemniki humanitarne pomoči UNICEF-a. S pomočjo darovalcev je UNICEF zagotavljal pošiljke hrane, mleka v prahu, oblačil, obutve, mila, semen in drugih pripomočkov, ki so lajšali življenja otrok in njihovih družin. Pomagal je tudi jugoslovanskim beguncem v begunskih centrih v tujini, kasneje pa je organiziral tudi njihovo vračanje domov.

V 50. letih prejšnjega stoletja so UNICEF-ovi darovalci v Jugoslaviji pomagali pri vzpostavljanju tovarn za predelavo mleka in omogočili nakup strojev za pasterizacijo, polnjene in shranjevanje mleka ter pridelavo mleka v prahu. Na terenu je UNICEF spremljal prehranjenost otrok in pomagal s hrano. Izobraževal je zdravstvene delavce za pomoč otrokom. Zagotavljal je surovine za izdelavo plaščev, čevljev, spodnjega perila in drugih oblačil …

Črno-bele fotografije pričajo o hudem pomanjkanju, pa tudi o neizmernem upanju. Upanju, ki ga je vlivalo dejstvo, da otroci v stiski niso bili pozabljeni. Upanju, ki ga danes vlivate vi, Starši otrok sveta, ko širokosrčno pomagate otrokom po svetu – ne glede na to kdo so, kje so in kakšna je njihova zgodba. HVALA, ker prinašate upanje!