Dobra izobrazba

za vsakega otroka

Dobra izobrazba

za vsakega otroka

Dobra izobrazba

za vsakega otroka

Dostop do izobrazbe lahko spremeni otrokovo življenje


Vsak otrok ne glede na spol, etnično ali versko pripadnost, ali pa barvo kože ima pravico do izobrazbe. Pri Unicefu si želimo ustvariti svet, kjer bi vsi otroci lahko dnevno uživali v tej temeljni pravici.

Unicef kreira in podpira inovativne programe namenjene izobraževanju otrok, ki prihajajo iz najbolj ogroženih delov sveta. Pomagamo vladam, skupnostim in staršem, da lahko otrokom zagotavljamo dostop do brezplačne, kvalitetne izobrazbe, tudi v času vojne ali naravnih katastrof.

Letno omogočimo milijonom otrok dostop do osnovne izobrazbe. Učencem zagotavljamo učbenike in zvezke. Šolam zagotavljamo vse pripomočke, da lahko opremijo razrede. V času naravnih katastrof ali vojne pa postavljamo otroku prijazne točke, kjer se lahko otroci igrajo in učijo in so odmaknjeni od grozot.

Igralni kotiček v Šentilju UNICEF Slovenija
Igralni kotiček za otroke, ki smo ga vzpostavili v namestitvenem centru v Šentilju. V njem so bili otrokom neprestano na voljo naši prostovoljci.

OTROKOM OMOGOČAMO KVALITETNO IZOBRAZBO


0
UNICEF-OVI DAROVALCI SO V LETU 2017 POMAGALI ZAGOTOVITI UČNE MATERIALE ZA VEČ KOT 12,5 MILIJONA OTROK PO SVETU.

Še vedno milijone otrok nima dostopa do izobrazbe


Na svetu skoraj 303 milijonov otrok in mladih, starih od 5 do 17 let – oziroma vsak peti – ne hodi v šolo. Otroci, ki nimajo možnosti obiskovati formalne izobraževalne ustanove so prikrajšani za izobrazbo, možnost igranja in osebnostnega razvoja. S tem ko niso izobraženi naraste verjetnost, da bodo ostali v začaranem krogu revščine.

Ranljive skupine otrok kot so, revni otroci, otroci iz etničnih manjšin in invalidni otroci, so ponavadi tiste skupine otroke za katere obstaja še posebej velika verjetnost, da ne bodo imeli možnosti obiskovati šole. V svetu pa še vedno obstaja velik prepad me številom dečkov, ki obiskujejo šolo in številom deklic. Neenakost pa podlagi spolne diskriminacije onemogoči marsikateri deklici v državah v razvoju dostop do dobre izobrazbe.

Konflikti in naravne katastrofe imajo velik vpliv na izobraževanje otrok. V času, ko so življenja otrok ogrožena in je njihov svet popolnoma obrnjen na glavo, ima šola še bolj pomembno vlogo. Obiskovanje pouka vnaša rutino in upanje v času ko je to resnično potrebno.

Veliki izzivi ostajajo tudi za otroke, ki obiskujejo šole. Raziskave kažejo, da 38 milijonov letno zapusti šolski sitem brez, da bi osvojili osnovna znanja kot so pisanje, branje in računanje.

Šole so pogosto povsem uničene v spopadih in konfliktih.
Ko bom velik in bom zaključil šolanje, mi bo znanje angleščine in matematike pomagalo na poti k temu, da postanem zdravnik.MODU UMAR, 13 LET
 

Življenje dečka po imenu Modu


Modu je bil star 13 let ko je rekel: "Imel sem solzne oči ko se gledal druge otroke, da so nosili šolske uniforme in odhajali k pouku".

Modu in njegova družina so zbežali iz vasi Monguno v Nigeriji po tem ko so vas napadli pripadniki Boko Haram. Enostavno je bilo prenevarno, da bi ostali. In deček je tako izpustil nekaj mesecev obiskovanja šole.

Danes ponovno vlada mir v Modujevi vasi in družine, ki so zbežale pred nasiljem se vračajo. Zaradi uničenja, ki ga je vojska pustila za seboj so mnoge družine ostale brez domov. Začasne namestitve so urejene v šolah. Zato ne poteka izobraževalni proces.

Normalno življenje za dečka Modu izgled kot oddaljene sanje. Z Unicefovo pomočjo je osnovna šola v Mongunu uspela obnoviti 4 učilnice in Modu je ponovno pričel obiskovati šolo.

90.000

UNICEF je pomagal približno 90.000 otrokom kot je deček Modu, da so se vrnili v šolo v severni Nigeriji.

Pomagaj
zaščititi otroke