Ishmael Beah

Ambasador

dobre volje


Ishmael Beah

Ambasador

dobre volje

Svetovno znani pisatelj in UNICEF-ov ambasador dobre volje Ishmael Beah je bil kot otrok prisiljen, da postane vojak. Za sabo ima neverjetno življenjsko zgodbo, ki se bere kot napet roman. Namesto igrače je kot otrok pestoval orožje. Izgubljen mamin objem so zamenjala grozodejstva, ki jih ne bi smel doživeti noben otrok. Danes je Ishmael oseba, ki pooseblja upanje in živi po načelu »če preživiš, vedno obstaja možnost, da se ti bo zgodilo nekaj lepega«.


Ishmael Beah - nekdanji otrok vojak, danes UNICEF-ov ambasador dobre volje.

Oglejte si FB live posnetek Meet&Greet dogodka z Ishmaelom Beahom v Ljubljani!.

25. septembra 2019 je Ishmael Beah o svoji neverjetni življenjski zgodbi klepetal s Sekumadyjem Condejem v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. Pridružil se jima je raper 6pack Čukur, s katerim je Ishmael odrepal komad En lep dan.


Oglej si posnetek dogodka na YouTube

Posnetek Facebook Live dogodka.

Ishmaelovo pismo


»Kot 12-letni otrok sem zaradi državljanske vojne v Sierri Leone izgubil družino – očeta, mamo in dva brata, pri trinajstih pa sem se bil prisiljen boriti.

Na hitro sem moral odrasti. Nedolžno igro skrivalnic sem bil prisiljen čez noč zamenjati za skrivanje v gozdu. Vsak dan sem se boril za preživetje. Namesto igrač sem pestoval puško. Dolgi dve leti in pol, kar se je zdelo kot večnost, se je moje življenje odvijalo v vrtincu vojne in nasilja. Doživljal sem vse tisto, česar ne bi smel doživeti noben otrok.

Oče mi je nekoč dejal – če preživiš, vedno obstaja možnost, da se ti bo zgodilo nekaj lepega. Ta misel me je ohranjala pri življenju, ko sem lahko le nemo opazoval, kako se počasi, a vztrajno podira svet, ki sem ga nekoč poznal.

Na dan, ko so v našo postojanko prišli ljudje z UNICEF-a, se je začelo uresničevati tisto, o čemer je govoril moj oče. UNICEF je s pomočjo darovalcev, kot ste vi, najprej dosegel mojo izpustitev iz bojne skupine. S pomočjo darovalcev mi je bila omogočena rehabilitacija, ki je bila zame velik izziv, a mi je spremenila življenje. Spet sem lahko obiskoval pouk. Počasi, a vztrajno se je vame naselilo upanje na boljšo prihodnost in obljubil sem si, da tudi sam postanem glas otrok sveta.

Brez UNICEF-a in brez pomoči dobrih ljudi, kot ste vi, me danes ne bi bilo tukaj. Odrasli imamo moč in odgovornost, da pomagamo najranljivejšim otrokom sveta. Hvala, ker otrokom omogočate nekaj neprecenljivega – otroštvo.«

Ishmael Beah, UNICEF-ov ambasador dobre volje

Ishmael je svojo življenjsko zgodbo opisal v knjigi Daleč stran: Spomini malega vojaka (v izvirniku: A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier).

 
Pomagaj
zaščititi otroke