Grozljiva vojna v Jemnu se nadaljuje

Grozljiva vojna v Jemnu se nadaljuje

V Jemnu skoraj 1,2 milijona otrok živi na 31 aktivnih vojnih območjih, med katerimi so Hudajda, Taizz, Hajjah in Sa'da. Gre za območja, kjer potekajo brutalni spopadi oboroženih sil.

V Jemnu se od sporazuma, sprejetega v Stockholmu 13. decembra lani, za otroke ni spremenilo veliko. Od takrat je bilo v državi vsak dan ubitih ali ranjenih 8 otrok. Večina ubitih otrok se je igrala na prostem s svojimi prijatelji ali pa so bili na poti v šolo ali domov.

Vpliv vojne Jemnu je katastrofalen in ni prizanesel nobenemu otroku. Grozljivo nasilje v zadnjih štirih letih, visoka stopnja revščine in desetletja konfliktov, zanemarjanja in pomanjkanja uničujejo jemensko družbo, še posebej otroke.

UNICEF je skupaj s partnerskimi organizacijami okrepil pomoč otrokom in njihovim družinam v Jemnu, kjer se odvija največja humanitarna kriza na svetu. V sodelovanju s Svetovno banko UNICEF zagotavlja 1,5 milijonu najrevnejših družin nujno denarno pomoč, ki omogoča, da se družine izognejo ekstremnim ukrepom za preživetje, kot so delo otrok, otroške poroke ali rekrutiranje otrok v oborožene skupine. Samo lani je UNICEF zagotovil zdravljenje za več kot 345.000 hudo podhranjenih otrok, medtem ko je bilo skoraj 800.000 otrok deležnih psihosocialne podpore pri premagovanju travm.

UNICEF v letošnjem letu potrebuje 542 milijonov ameriških dolarjev za nujno življenjsko pomoč otrokom v Jemnu. Zahvaljujemo se donatorjem za njihovo velikodušnost in podporo v zadnjih letih, vendar le-ti sami ne bosta odpravili trpljenja otrok v Jemnu.

UNICEF znova poziva sprte strani, naj prenehajo z nasiljem po celotnem Jemnu, zaščitijo civiliste in otroke ter dovolijo dostavo humanitarne pomoči otrokom in njihovim družinam po vsej državi.


Pomagaj otrokom v Jemnu

1,2 mio

otrok je vsak dan v žarišču spopadov