Dojenje za najboljši začetek življenja

Dojenje za najboljši začetek življenja

Dojenje za najboljši začetek življenja

Materino mleko je otrokovo prvo cepivo in najbolj zdrava hrana za začetek življenja, saj vpliva na njegovo zdravje in kognitiven razvoj.

Dojeni otroci dosegajo boljše rezultate na inteligenčnih testih, manj verjetno je, da bodo prekomerno težki ali debeli, manj so nagnjeni k sladkorni bolezni. Ženske, ki dojijo, imajo manjše tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov.

Četudi mati morda ne more dojiti, je izjemnega pomena zgodnji stik kože na kožo med novorojencem in materjo – že takoj po porodu. Zaradi tega stika novorojenci ohranjajo primerno telesno temperaturo; lažje uredijo presnovno ravnovesje in stabilizirajo nivo glukoze; njihovo črevesje se kolonizira z normalno materino bakterijsko floro; imajo mirnejši ritem srčnih utripov in dihanja; manj jokajo; porabijo manj energije; so bolj sproščeni; so v boljšem položaju za spontani začetek dojenja po želji.

UNICEF in SZO priporočata, da so dojenčki prvih 6 mesecev hranjeni izključno z materinim mlekom, po tem pa se ob dopolnilni hrani dojenje nadaljuje do 2. leta starosti ali dlje. V tem kontekstu so se države članice SZO (tudi Slovenija) zavezale k povečanju stopnje izključnega dojenja v prvih 6 mesecih otrokovega življenja na vsaj 50 % do leta 2025. Le 40 % otrok na svetu, mlajših od 6 mesecev, je izključno dojenih, samo 23 držav pa je takih, v katerih otroke izključno doji več kot 60 % mater – Slovenije ni med njimi. UNICEF si zato skupaj z SZO tako v tujini kot pri nas prizadeva za promocijo, zaščito in podporo dojenju na ravni politik, na delovnem mestu, v skupnosti in v družini.