CEPLJENJE VSAKO LETO REŠI SKORAJ TRI MILIJONE OTROŠKIH ŽIVLJENJ.

CEPLJENJE VSAKO LETO REŠI SKORAJ TRI MILIJONE OTROŠKIH ŽIVLJENJ.
HVALA, KER NAM PRI TEM OMAGATE.


Kljub velikemu napredku na področju precepljenosti otrok približno 22,6 milijona otrok do enega leta starosti še vedno ni cepljenih. To pomeni, da vsak peti otrok na svetu še vedno nima dostopa do cepljenja, zaradi česar je posebej izpostavljen prezgodnji smrti ali hudim posledicam za zdravje. Zaradi boleznih, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto umre približno 1,5 milijona otrok – trije vsako minuto. Z vašo pomočjo lahko to spremenimo in otrokom omogočimo priložnost za zdrav razvoj. HVALA.

Skoraj dve tretjini otrok, ki nista bili deležni osnovnega cepljenja, živita v državah, ki so jih delno ali v celoti prizadeli konflikti. Najvišji odstotek otrok, ki niso bili cepljeni, je v Južnem Sudanu (61 % otrok ni bilo deležnih najosnovnejšega cepljenja), sledita Somalija (58 %) in Sirija (57 %). »Konflikt ustvari idealno okolje za izbruh bolezni,« opozarja Robin Nandy, UNICEF-ov vodja programa za cepljenje. »Otroci niso cepljeni, zaradi (včasih namerno) porušenih ključnih zdravstvenih storitev. Tudi, ko so te na voljo, negotovost v napetih razmerah pogosto onemogoča, da bi dosegli otroke, ki potrebujejo cepljenje. Cepljenje je izhod iz revščine in dejavnik pospeševanja gospodarskega razvoja. V humanitarnih krizah je cepljenje še toliko bolj pomembno, zato je eden od ključnih ukrepov UNICEF-a za varovanje zdravja otrok. HVALA, ker nam s svojimi prispevki pomagate pri zagotavljanju življenjsko potrebnih cepiv za otroke po vsem svetu:

  • V Siriji se je kampanja za cepljenje, ki se je začela letos aprila, osredotočila na otroke, ki še nikoli niso bili cepljeni, posebej tiste na obleganih in težko dostopnih območjih.
  • V Jemnu je kampanja za cepljenje, ki jo podpira UNICEF, januarja letos dosegla 2,4 milijona otrok, ki so bili cepljeni proti ošpicam in rdečkam, v aprilu pa 4,6 milijona otrok, ki so bili cepljeni proti otroški paralizi.
  • Libija je aprila letos uspešno zaključila prvo nacionalno kampanjo za cepljenje; UNICEF je v Tripoli dostavil 1,5 milijona cepiv.
  • V Pakistanu je cepiva proti otroški paralizi prejelo več kot 36 milijonov otrok; število primerov, okuženih s to boleznijo, se je od leta 2015 zmanjšalo za 65 odstotkov.
  • Med leti 2014 in 2015 je kampanja proti ošpicam, ki jo je podprl UNICEF, dosegla več kot 23 milijonov otrok v Iraku, Siriji in Jemnu.

Vse to nam uspeva z vašo pomočjo, dragi Starši otrok sveta. HVALA.

UNICEF Slovenija že trinajst let sodeluje v projektu Punčka iz cunj, kjer vsaka punčka simbolizira otroka iz držav v razvoju, ki nujno potrebuje cepljenje. Posvojitelji punčk s prispevkom omogočijo cepljenje otroka proti šestim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Do leta 2015 so posvojitelji punčk, ki jih izdelujejo prostovoljci iz vse Slovenije, pomagali cepiti že 17.800 otrok.